Ben je benieuwd naar laser ontharen en de prijs ervan? Daar vertel ik graag meer over…

Waarom het aanbod in tarieven zo verschillend is, is een vraag die ik krijg regelmatig in mijn huidpraktijk in Simpelveld en dat leg ik graag aan je uit. Helaas is het beroep schoonheidsspecialist sinds enkele jaren vrij, en dus niet meer beschermd. Hierdoor mag iedereen in Nederland zonder diploma zichzelf schoonheidsspecialist noemen en zelfs een schoonheidssalon openen, zo mag ook iedereen zonder diploma een bakkerij openen of een kapsalon enz. openen met alle gevolgen van dien.

Resultaat na een verkeerde laser of IPL-behandeling. Het is duidelijk dat de behandelaar geen kennis van de huid en van het laseren heeft.

Bron afbeelding: Dermasensation

Je kunt je voorstellen dat zonder de juiste kennis of apparatuur ernstige gevolgen kunnen optreden. Denk aan intensieve behandelingen zoals fruitzuurpeelingen, microneedling etc die zonder kennis worden uitgevoerd. En wat ik de laatste jaren met regelmaat in mijn praktijk voorbij heb zien komen zijn mensen die door verkeerde apparatuur gelaserd zijn en dus verbrand zijn. Deze schade is vaak voor het leven. Ik heb onder andere gezien dat er op het been, armen en rug een patroon van donkergekleurde blokjes of streepjes zichtbaar zijn, dit is pigment door verbranding. Dit komt omdat apparatuur gebruikt wordt met onder andere een onjuiste puls duur of pul grootte, of bv een te grote druk van het koelsysteem. En heel vaak te weinig of zelfs geen kennis van de huid en dus het gevolg van laseren en de werking van een laserapparaat. Wat ik ook met veel regelmaat hoor, is dat ‘Ja ik ben al 10X gelaserd, maar alle haartjes komen uiteindelijk terug. Dus laseren werkt niet. Wat vaak gebeurt bij dit soort apparatuur is dat de apparatuur niet sterk genoeg is, genoeg is en de haarzakjes hierdoor alleen gaan ‘slapen’ na een aantal fases komen deze haartjes weer terug, dit zie je ook met apparatuur die je kunt aanschaffen om thuis te ontharen.

Heel jammer, want ik en mijn collega’s met wel de juiste kennis en apparatuur moet op deze manier steeds opboksen tegen dit verhaal…

Een goede en betrouwbare leverancier levert apparatuur uitsluitend aan geschoolde specialisten met een degelijke opleiding over hoe hun apparaat werkt. Daarnaast is dit apparaat voorzien van (uiteraard) een CE-markering en een medisch certificaat, hierdoor is het apparaat medisch gecertificeerd, dit betekent niet alleen dat het apparaat 100% betrouwbaar is in werking, uitkomst en resultaat maar ook dat dit apparaat elk jaar opnieuw wordt gekeurd door een erkend en gecertificeerd bedrijf. Echter helaas is het zo dat in de praktijk blijkt dat veel leveranciers geld willen verdienen en verkopen aan mensen zonder diploma. Deze leveranciers zijn gebaat bij een snelle verkoop en vaak met een middagje cursus wordt de genoemde apparatuur geleverd met alle gevolgen van dien.

Niet elke Nederlandse leverancier is betrouwbaar!

Wij lopen in ons vak er tegenaan dat er veel aanbod met apparatuur is van o.a. Chinese afkomst, leveranciers of zelfs salons kopen hun (namaak) apparatuur direct bij Ali baba of soortgelijken platforms. Deze apparatuur is natuurlijk niet voorzien van een Europese CE markering en in de meeste gevallen zoals je je wel kunt indenken zijn deze apparaten zeer onveilig. Helaas spreek ik uit ervaring, de leverancier waar ik jaren geleden mee in zee ben gegaan hield mij iets anders voor als wat daadwerkelijk aan mij werd verkocht, een rechtszaak van dik 3 jaar heeft mij geholpen erkenning te krijgen, deze rechtszaak heb ik dan ook gewonnen. Maar van een kale kip valt niet te plukken, en het geld waar je een hele leuke nieuwe auto voor zou kunnen kopen is in rook opgegaan. Deze leverancier is failliet gegaan en op dit moment onder een andere naam in Nederland weer actief, en verkoopt helaas dus nog steeds (vaak aan onwetende collega’s) zijn ellende uit China.

Nieuwe wet MDR ook voor de schoonheidsspecialiste!

Om die reden ben ik als huidspecialist in Limburg ontzettend dankbaar dat we eindelijk een nieuwe wet hebben. De MDR, deze wet verplicht ons als huidspecialist en of schoonheidsspecialist uitsluitend met medische gecertificeerde apparatuur te werken wat elk jaar opnieuw door een gecertificeerd bedrijf gekeurd moet worden. En om met medisch gecertificeerde apparatuur te mogen werken moeten wij aantoonbaar gecertifieerd en kwalificeert zijn. Helaas is het nog wel inde MDR wet geregeld dat een leverancier de apparatuur die niet medisch gecertifieerd is of zelfs geen CE-keurmerk heeft wel mag verkopen aan een specialist. Maar een schoonheidsspecialist mag er geen consument mee behandelen…Ook wordt er op voorhand veelal niet gehandhaafd, maar pas opgetreden op het moment dat het al mis is gegaan en de consument een melding heeft gedaan bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (www.IGJ.nl) Zie de bijgaande afbeelding wat er kan gebeuren als er wordt behandeld zonder voldoende kennis of de verkeerde laser of IPL apparatuur.

SKIN is hét nieuwe Kwaliteitsregister van alle schoonheidsspecialisten in Nederland.

Naast deze nieuwe wet hebben we sinds januari 2023 ook een verplichting om ingeschreven te staan in register genaamd SKINN, diverse zorgverzekeringen eisen dan ook dat specialisten geregistreerd moeten zijn. Om zich te kunnen registreren, moeten wij een erkend diploma kunnen overleggen en aan kunnen tonen dat we voldoende werkervaring hebben opgedaan in ons vakgebied. Ook moeten we iedere drie jaar bewijzen dat we voldoende bij- en nascholingsactiviteiten hebben gevolgd, voldoende praktijkervaring hebben opgebouwd en dat we aandacht hebben voor de domeinen beroepsethiek en veiligheid d.m.v. het overleggen van 60 accreditatie punten. Ik ben zelf erg blij met dit register, ik als huidspecialist en acne zorgverlener heb mij dan ook direct bij SKINN aangesloten toen het register werd geopend 2020. Meer informatie over het Skinregister vindt je hier https://www.skinregister.nl/over-skin.

Goedkoop is duurkoop!

Helaas kost kennis geld, mijn Diodelaser is medisch gecertificeerd, de leverancier Bergcare heeft ontzettend veel kennis over de huid in huis maar ook ontzettend veel technische kennis. Ik blijf mijzelf steeds bijscholen niet alleen omdat dit verplicht is vanuit het kwaliteit register SKIN maar omdat ik het juist ontzettend belangrijk vindt om mijn kennis uit te breiden en te weten waar ik mee bezig ben. Daarnaast ben ik uitgebreid verzekert dat mocht het een keer mis zijn is dit ook voor mijn klant heel goed geregeld is.

Aanbiedingen zoals een heel lichaam ontharen met 6 behandelingen voor 699,- zijn absoluut geen optie. Let dus goed op met welk apparaat je behandeld wordt en of de behandelaar de juiste kennis in huis heeft om verstandig te kunnen behandelen.

Ben je benieuwd naar laser ontharen en de prijs ervan? Daar vertel ik graag meer over…

Op de pagina https://huidspecialistparkstad.nl/tarieven/ vind je alle prijzen, neem je een kuur van minimaal 6 behandelingen? Dan ontvang je ook nog eens 10% korting!

 

Joyce

Liefs,

Joyce Hulshof-Scheeren

Huidpraktijk BBJ Simpelveld.