Wat is plasma?

Voor decenia wordt plasma gebruikt in de dermatologische chirurgie. De laatste jaren is plasma een steeds bekender fenomeen geworden. Het wordt alom aangeboden als alternatief voor cosmetische chirurgie, en terecht. Er zijn echter diverse vormen van plasma, waarbij de gebruikte gasvorm bepalend is voor het effect op de huid. Plasma kan ontstaan door het gebruik van zuurstof, helium of medische stiktsof. Huidspecialist Parkstad werkt op basis van medische stikstof plasma. Een uniek concept omdat deze vorm de bovenste huidlaag volledig intact laat. Geen stippenpatroon na uw behandeling en een kortere herstelperiode.

Wat is plasma dan precies? Plasma ontstaat wanneer medische stikstof samengebracht wordt met hoog frequente radioenergie. Het stikstofgas wordt door de radiofrequentie omgezet in een geïoniseerd gas. Plasma voelt aangenaam warm. Het thermische profiel dringt door tot in de diepere huidlagen zonder de bovenste huidlaag te beschadigen. Het bovenste laagje van uw huid bestaat uit diverse (dode) afgevlakte huidcellen die door de plasmawarmte aan elkaar gaan smelten. Dit vormt een fysiologisch jasje die de warmte daaronder op een juiste manier haar werk laat doen. Het benadert dan ook de hele huidarchitectuur, nog steeds zonder een wondje te creëren. Dit maakt stikstof plasma behandeling bijzonder geschikt voor huidverbetering in de breedste zin van het woord.

Wat doet plasma?

Plasma wordt gebruikt als intensieve of milde behandeling. Een belangrijk onderscheidt ten opzichte van laserbehandelingen is dat plasma de volledige huidarchitectuur verbeterd. Afhankelijk van de intensiteit wordt het gebruikt voor de behandeling van fijne lijntjes, een zachte ooglidcorrectie of acné littekens maar ook voor het verwijderen van actinische keratose, virale papillomata en oppervlakkige pigmentvlekjes. Een unieke behandeling is die voor actieve acné of het klassieke zwangerschapsmasker. Daarbij wordt stikstof plasma op lage intensiteit ingezet om de opnamecapaciteit van de huid te vergroten. Hierdoor kunnen vervolgens aangebrachten werkstoffen van producten of medicatie dieper in de huid hun werk doen. Deze behandeling noemen we ‘drug delivery’ omdat het bijdraagt aan de hogere opname van werkstoffen in de huid.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de plasma behandeling zal de huidspecialist samen met u specifieke doelen bespreken. Na het bepalen van de meest geschikte behandeling, wordt de behandeling zelf, het te verwachten resultaat en de kosten volledig afgestemd in een behandelplan op maat. Uw huid wordt meestal voorbehandeld en voorbereid wat bijdraagt aan een optimaal klinisch eindresultaat, daarnaast bespoedigt en minimaliseert het de herstelperiode.

De behandeling

De normale behandeling wordt doorgaans goed verdragen zonder lokale verdoving. Mocht u de behandeling spannend vinden kunt u altijd een uur voor de behandeling een paracetamol (en niets anders) innemen. Nadat u uw huid op advies van de huidtherapeut heeft voorbereid wordt in de praktijk uw huid nog goed gereinigd. Indien wenselijk kunt u altijd met uw huidtherapeut de mogelijkheden voor een verdovende zalf of creme bespreken. Dan wordt de behandeling uitgevoerd. Met passende nazorg en instructies voor thuis wordt de behandeling afgerond.