Iedereen herkent ze wel, zomersproetjes of een egaal goudbruin gekleurde huid na een zonnige vakantie. Wie veel tijd buiten doorbrengt wordt frequent blootgesteld aan UV straling. Het is een geweldige levensstijl, maar na verloop van tijd kan deze UV blootstelling de huid met donkere vlekken en een ongelijkmatige teint achterlaten. Naarmate we ouder worden, wordt het uiterlijk van een dergelijke leefstijl steeds beter zichtbaar.

Wat is pigment?

Een speciale cel in ons lichaam, de pigmentcel, maakt pigment. Iedereen heeft hetzelfde aantal pigmentcellen, maar sommige mensen maken meer pigment aan dan anderen. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van uw haar, de huid maar ook uw oogkleur.

Hoe ontstaat een pigmentvlek?

Een pigmentcel kan door diverse factoren geprikkeld worden om pigment te vormen. De zon is daarin niet de enige boosdoener, elke aandoening die de huid doet ontsteken, zoals acné of een brandwond, maar ook hormonen of medicijnen kunnen extra pigment oproepen.
Hyperpigmentatie, een teveel aan huidpigment, is een veelvoorkomende meestal ongevaarlijke kleurafwijking op de huid waarbij huidplekken donkerder van kleur worden dan de normale omringende huid. Deze toename treedt op wanneer een stimulerende factor een overmaat aan pigment produceert wat zich ophoopt in de huid.
Er zijn tal van pigmentvlekken te onderscheiden. Denk daarbij aan de klassieke ouderdomsvlekken, bij ons ook wel wijsheidsvlekken genoemd, of een café-au-lait, het zwangerschapsmasker of hyperpigment na acne.

De behandeling van pigment

Om de juiste behandeling te starten wordt eerst in kaart gebracht om welke vorm pigment het gaat. Bij Huidspecialist Parkstad wordt pigment allround behandeld, afgestemd op uw persoonlijke behoefte, het type pigment en de oorzaak. Alleen zo worden de meeste factoren en mogelijke oorzaken aangesproken. Een behandelplan bestaat over het algemeen uit meerdere behandelingen welke kunnen bestaan uit een behandeling met een systeem (laser of plasma) of specifieke zuren. Welke behandeling voor uw huid het meest geschikt is wordt besproken tijdens het consult net als het tarief voor die behandeling.

Bij het starten van uw behandelplan wordt u altijd goed begeleid.

Afhankelijk van de ernst van de pigmentaandoening is het op voorhand niet te bepalen hoeveel behandelingen u nodig heeft. Wanneer de adviezen consequent en trouw worden nageleefd kunt u relatief snel van de actieve behandelfase naar een onderhoudsfase gaan. In deze fase gaat u zelf uw huid onderhouden en komt u enkel terug voor het bijwerken van opnieuw opgedaan pigment.

Voordelen

De behandeling van pigment kan complex en uitdagend zijn. Huidspecialist Parkstad is gespecialiseerd en opgeleid om pigmentproblematiek deskundig te verhelpen. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat pigment de huid ouder laat lijken dan rimpels. Door het veilig en gecontroleerd verwijderen van pigment heeft u niet alleen een mooi egale teint terug, de behandeling wordt ook frequent ingezet vanwege zijn verjongende eigenschap. Dit geeft een boost zelfvertrouwen en laat u weer stralen.

Naast het behandelplan gaat u thuis uw huid verzorgen op basis van specifieke adviezen en instructies die u tijdens het consult heeft ontvangen.

Na de behandeling

Problemen rondom pigment vragen een unieke aanpak, zowel voor als na de behandeling. Door de zon is preventie een zeer belangrijk onderdeel om resultaat te behouden of om recidief zo lang mogelijk uit te stellen. Het gebruiken van de juiste huidverzorging is onderdeel van uw aandeel bij het onderhouden van het behaalde resultaat. Tijdens het consult bespreekt Joyce de mogelijkheden met u en ontvangt u een persoonlijk advies met instructies.

Wat kunt u verwachten?

Afhankelijk van de behandeling zult u merken dat het teveel aan pigment geleidelijk zal vervagen. Het aanwezige pigment zal volgens een afschilferproces de huid verlaten totdat deze verdwenen is. Het afschilferproces van de huid omvat ongeveer 28 dagen op jongere leeftijd. Naarmate men ouder wordt kan dit langer duren.