Onze huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen infecties van buitenaf. Hoe goed we onze huid ook proberen te beschermen ervaren we allemaal factoren die onze huid beschadigen, wat niet allemaal slecht is. Sommige van deze ervaringen kunnen littekens achterlaten. Een litteken is een markering die op onze huid is achtergebleven nadat een wondje is genezen. Maanden of jaren later kunnen sommige littekens problemen veroorzaken. Dit kan komen doordat zenuwuiteinden terug gaan groeien waardoor een litteken pijnlijk kan worden of gaat jeuken.

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid wat kan ontstaan na een wondje of trauma zoals bijvoorveeld een ontseling van een puistje. Wanneer de huid gewond raakt, breekt de huid waardoor een eiwit, genaamd collageen, vrijkomt. Collageen hoopt zich op waar de huid is beschadigd en zorgt daar voor contractie. Gedurende enkele maanden blijft collageen zich vormen en gelijktijdig neemt de doorbloeding toe. Hierdoor wordt het littekenklonterig en verheven.
Na verloop van tijd breekt wat collageen af en wordt het litteken geleidelijk zachter en gladder. Hoewel littekens permanent zijn, kunnen ze over een periode van 2 jaar vervagen. Na deze tijd is het onwaarschijnlijk dat ze, zonder behandeling, nog verder zullen vervagen. Een fijn lijntje na een chirurgische ingreep is een normaal litteken. Tijdens het wondgenezingsproces kan er ook iets misgaan. Zo kan een litteken verheven zijn of juist een zeer fragiel en kwetsbaar huidlaagje laten zien op het huidoppervlak. Deze littekens kunnen pijnlijk zijn of jeuken maar ook fysiologische en psychosociale klachten geven.

De behandeling

Tijdens een consult met de huidspecialist in Parkstad wordt uw type litteken vastgesteld waarna met u een passend behandelplan wordt afgestemd. Alle mogelijkheden en bijkomende kosten worden besproken net als de verwachting van het eindresultaat. Behandeling kan een laser of plasma procedure zijn veelal in combinatie met fruitzuur en of microneedling.

Laserbehandeling kan de roodheid uit een litteken verminderen of relief van littekens egaliseren. Stikstof plasma benaderd de gehele huidarchitectuur waardoor roodheid afneemt net als jeuk en de dikte van het litteken.

Het behandelgebied wordt zorgvuldig gereinigd, waarna de behandeling wordt uitgevoerd. Met passende nazorg en instructies voor thuis wordt de behandeling afgerond. De diverse behandelingen worden goed verdragen zonder lokale verdoving. Indien wenselijk kunt u altijd met de huidspecialist de mogelijkheden voor een verdovende zalf of creme bespreken. Mocht u de behandeling spannend vinden kunt u altijd een uur voor de behandeling een paracetamol (niet iets anders) innemen.

Voordelen van de behandeling

Het voordeel van het tijdig behandelen van een (acne) litteken kan zowel fysieke als psychologische klachten voorkomen. Wanneer een litteken op het gelaat zit kan deze bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn bij mimiek of praten. De situatie kan nog erger worden als u het gevoel heeft dat u wordt aangestaard. Een sociaal isolement kan vervolgens leiden tot depressie. Start daarom tijdig met het behandelen van littekens.

Wat kunt u verwachten?

Een (acne)litteken vergt in de meeste gevallen meerdere behandelingen. Hoeveel behandelingen u precies nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. De locatie en het type litteken zijn daarvan de belangrijkste voorbeelden. Na iedere behandeling wordt het litteken op juiste wijze gestimuleerd of juist onderdrukt waardoor het minder zichtbaar wordt. De huidstructuur van het litteken en de omliggende huid zullen aanzienlijk verbeteren. Het eindresultaat is 3 maanden na de laatste behandeling het beste zichtbaar aangezien het lichaam tijd nodig heeft voor het herstel.